Rådgivning för besöksföretag på landsbygden i Stockholms län
Brygga hav

Är det dags att ta nästa steg i ditt företagande?

Nu kan du som är landsbygdsföretagare i Stockholms län få subventionerad rådgivning för att utveckla och förbättra din besöksverksamhet inom två olika områden. Rådgivningen pågår till 31 juli 2018, och finaniseras till 70 % av Länsstyrelsen.

1. Lokala matupplevelser

• Vill du utveckla din affärsidé för att öka antalet besökare och höja kundupplevelsen?
• Vill du skapa goda matupplevelser och paket med mat och gastronomi i fokus?

Rådgivningen hjälper dig att skapa och vässa koncept utifrån lokal matkultur och marknadsföra dem till nya målgrupper. Utveckling av besöksmål med koppling till livsmedelsförädling kan också ingå, så länge rådgivningen inte berör teknik eller metod för själva förädlingsprocessen.

2. Besöksverksamhet inom sport, friluftsliv eller hästturism

• Vill du starta eller utveckla befintligt företag med paketlösningar inom boende och aktiviteter som t.ex. vandring, turridning eller mountainbikecykling?
• Vill du utveckla en affärsidé för att locka turister till länets landsbygd?

Rådgivningen kan röra utveckling av koncept, marknadsföring eller värdskap för besöksverksamhet inom natur-, kultur-, sport- och friluftsaktiviteter på landsbygden.

SYFTE

Syftet med rådgivningen är att ta tillvara på landsbygdens resurser och utveckla företag genom att öka kunskapen, skapa fler affärsmöjligheter, förbättra strategier och att arbeta mer målinriktat i företagen.

UPPLÄGG

Vi erbjuder tre olika tjänster beroende på dina behov och din vilja att arbeta enskilt eller i grupp. Välj av följande tjänster eller en kombination av alternativen.

1. Kartläggning och framtidsplaner (grupprådgivning)
Du kartlägger ditt nuläge och ditt önskade läge i företaget och gör en plan för att nå dina mål. Kartläggningen ligger sedan till grund för vidare rådgivning. Du får tid att reflektera över den utveckling eller de förändringar du vill göra samt sätter mål och en struktur för det du vill uppnå. Kartläggningen gör du för ditt egna företag men du gör det tillsammans med 3-6 andra företagare. Det ger dig nya perspektiv och idéer.
NÄR: Första tillfället för att göra en kartläggning är torsdag 19 oktober kl 10-16 i Norra Roslagen. Den 31 oktober, kl 10-16 är det dags för Södra Roslagen. Därefter sker kartläggningsträffar fortlöpande. Plats meddelas senare. 

PRIS: Priset är beroende av antalet företagare, men är max 1 688 kr exkl moms vid tre företagare i gruppen. Kostnad för mat och kaffe tillkommer.

2. Enskild rådgivning
Under 3-4 träffar kan du få stöd i att utveckla olika områden, t.ex. att nå nya kundgrupper, samarbeten, sätta nya mål eller hur tjänsten kan paketeras för att ge merförsäljning. Rådgivningen sker på företaget, på annan neutral plats eller på telefon.

PRIS: Priset är 375 kr/timme exkl moms, (Länsstyrelsen betalar 70 %, dvs 875 kr/timme). Kostnad för resa och för- och efterarbete tillkommer. 

3. Förbättringskluster (grupprådgivning och enskild rådgivning)
Förbättringskluster innebär att 3-6 företagare går samman i grupper och tillsammans med konsumenter besöker varandras företag och provar på produkter och tjänster. Ni ger varandra feedback och förslag på förbättringar. 
Konsumentgruppen består av så stor mångfald som möjligt och alla företagen i gruppen får besök. Du som företagare får konstruktiv feedback med konkreta förslag på utveckling och även ett nätverk som känner företaget och erbjudandet. Läs mer 
NÄR: Startmöte för första gruppen är fredag 10 november kl 9-12. Därefter startar grupper fortlöpande. Plats meddelas senare. 

PRIS: Priset är beroende av antalet företagare, men är max 4 125 kr exkl moms vid tre företagare i gruppen. Ingen förtäring ingår i priset.

KOSTNAD

Efter varje rådgivningen får du ett rådgivningsbrev som sammanfattar de råd du fått. Landsbygdsprogrammet, via Länsstyrelsen, står för 70 % av timpriset för rådgivningen. Timpris är 1 250 kronor exkl moms, och du betalar 30 % av det. Du kan välja att delta i grupprådgivning eller enskild rådgivning precis som det passar dig upp till ett maxbelopp av 20 470 kr per företag. Du betalar max 6 141 kr exkl moms och Länsstyrelsen 14 329 kr. Läs mer om ett exempel nedan.

VEM

Folke Brinckmann och Elisabeth Andersson Brinckmann har lång erfarenhet av företagande och företagsutveckling. Folke är coach, leancoach, lantmästare och marknadsekonom. Elisabeth är organisationskonsult, sjukgymnast och handledare inom ledarskap och grupputveckling.

EAB FB halvkropp

KONTAKT OCH ANMÄLAN

Kontakta oss för mer information och bokning.
Folke 070-984 15 55, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Elisabeth 070-851 04 32, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det finns plats för upp till 27 företag. Först till kvarn gäller.

För att anmäla sig behöver du fylla i ett anmälningsformulär som du hittar nedan. Ladda ner det till din dator, fyll i uppgifterna, skriv ut och skriv under. Scanna och maila eller skicka in det till oss per post så fort du kan så kontaktar vi dig för att komma överens om starttid, ämne och upplägg.

Ladda ner anmälningsformulär

Ladda ner infoblad

ETT EXEMPEL

Eva är företagare som säljer ridupplevelser. Hon har haft förfrågningar och idéer om bl.a. längre turer som innefattar både mat och övernattning. En idé har grott hos Eva att samarbeta med kollegor i trakten som kanske kan erbjuda både bra mat och genuina övernattningar. Frågorna har hopat sig och Eva har inte mäktat med att utveckla idén och komma till skott.
Eva har nu nappat på idén att få hjälp med en kartläggning i grupp för att i lugn och ro och under handledning få fram ett tydligt nuläge i företaget. I kartläggningen får hon hjälp att se vad som fungerar bra idag och stolt över. Hon får också en bra bild av vad som inte fungerar och vad som skulle behöva utvecklas. Hon får också reflektera över vart hon vill med sitt företag och hon får göra en handlingsplan och sätta mål för vad hon vill uppnå. Kartläggningen görs i grupp med andra företag och hon får höra om andra företagares framgångar och utmaningar. Det ger henne nya perspektiv och inspiration att gå vidare.

Efter kartläggningen väljer Eva att ha en enskild rådgivning per telefon. Även de kollegor som ska erbjuda mat och övernattning går in i enskild rådgivning med målet att från 1 maj 2018 kunna testköra ridturerna med mat och övernattningar i de förbättringskluster som hon går med i och som startar under våren 2018.
Länsstyrelsen finansierar 70 % av rådgivningen upp till en maxgräns på 20 470 kr och för Evas del ser det ut så här:

Typ av rådgivning Eva betalar 30% Länsstyrelsen betalar 70% Totalkostnad
Kartläggning i grupp under 6 timmar med fyra företagare. 1 455 3 395  4 850
Enskild rådgivning per telefon, 1,5 tim   562 1 313  1 875
Förbättringskluster med fyra andra företagare 3 986 9 302 13 288
Totalkostnad 6 003 14 010 20 013

 

Andra varianter på rådgivningsinsatser kan se ut så här:

 Skarmavbild 2017-08-31 kl. 17.58.54

Rådgivningen är en del av två projekt för diversifiering och nya jobb på landsbygden som Länsstyrelsen i Stockholms län driver under 2017-2019, med medel ur Landsbygdsprogrammet 2014-2020 som finansieras gemensamt av EU och svenska staten.

EU logga vit platta 580x281   LST Stockholm-logo-vanster-farg